Pandemi Sonrasında Turizmin Dijital Geleceği

Pandemi sonrasında turizmin ayağa kalkması için turizm teknolojileri geliştiren firmalara çok iş düşecek. Çünkü pandemi döneminde en çok kullanılan söz "sosyal mesafenin korunması". Bu söylemler turizm sektörüne çok uygun bir terim değil. Bu şartlar altında bizi bu yaz nasıl bir turizm dönemi bekliyor peki? 

Türkiye ve dünya genelinde gerek yerel, gerekse kısmi; küresel çapta turizm sektörü olarak yıllar içerisinde pek çok kriz yaşadık. Bu sefer işimiz çok zor dediğimiz zamanlar olmuştu fakat sektör için ilk defa böylesi yaşanıyor. Öngörülemeyen bir pandemi hem sektörü hazırlıksız yakaladı, hem de yılı tamamen bitirebilecek bir tarihte meydana geldi. Erken rezervasyon satışlarının çoğu yapılmış, tam da herkes sezonun başlayacağını beklerken yaşanan bu süreç, ne zaman biteceği öngörülemeyen bir hal alarak turizm sektörüne daha büyük bir darbe vurdu. Turizmde normalleşme adımlarının atılmaya başladığı bugünlerde sektörde hala çok fazla belirsizlik hakim.

Türkiye’ye turist getiren incoming acentelerin yüzde 85’inin yazılımlarını kullandığı SAN TSG ve Paximum markalarının Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türk turizmdeki gündemi şöyle değerlendiriyor: “Sektör bugüne kadar yaşadığı en zor krizle karşı karşıya. Bu sebeple biz de Türkiye turizmini pandemi sonrası ayağa kaldırabilmek adına bir teknoloji şirketinin sorumlulukları gereği çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Turizm yazılımları konusunda sektörün hızlıca toparlanabilmesi için hızlıca ihtiyacı olan ürünleri sağlamaya çalıştık. Mobil Sejour ile acentelerimizin evlerinden işlerini takip etmelerine imkan verdik. Rehber ve tur esnafı için mobil ürünleri geliştiriyoruz. Hotel2Sejour ve yolcu aplikasyonları ile otellere pandemi sonrasında online check-in yaptırarak, sosyal mesafenin korunması ve lobilerde turistlerin dakikalarca beklemesine çözüm üretmiş olacağız. Son ürünümüz olan online kontrat modülümüz de, acenteci ile otelcilerin yüz yüze gelerek görüşmek yerine mobil üzerinden kontrat ve aksiyon planlarını yapabilecekleri uygulamamız ağustos ayında yeni kontrat dönemi için hazır olacak.”